NHS consultant, 48, could be forced to demolish his new £1million mansion


An NHS consultant is at the centre of a bitter planning row after replacing a modest bungalow with a huge £1 million home which neighbours have dubbed a ‘monstrosity.

Dr Manoj Srivastava faces angry calls to demolish his new, two-storey mansion after it was built 4.9 per cent larger than plans approved by his local council.

Some neighbours in the leafy suburb of Willen in Milton Keynes claim the building ‘stuck out like a sore thumb’ and looked like a ‘mini-hotel.’

Local planners have refused the 48-year-old consultant radiologist’s retrospective planning permission and issued enforcement notices ordering the property be altered to its original plans.

However the consultant radiologist claimed he had been the victim of ‘atrocities’ and ‘racial slurs’ and has appealed against the decision by Milton Keynes Council.

Neighbours insist the house (pictured above) 'sticks out like a sore thumb' and should be raised to the ground.

Neighbours insist the house (pictured above) ‘sticks out like a sore thumb’ and should be raised to the ground.

The map above shows the site where the property was built in Milton Keynes

The map above shows the site where the property was built in Milton Keynes

Planning documents (pictured above) show the proposed plans on the property

Planning documents (pictured above) show the proposed plans on the property 

Dr Manoj Srivastava, 48, sparked anger among some of his well-heeled neighbours by replacing his former bungalow with a massive, five bedroom home

Dr Manoj Srivastava, 48, sparked anger among some of his well-heeled neighbours by replacing his former bungalow with a massive, five bedroom home

The issue is now to be decided during a public inquiry hosted by the government’s planning inspectorate in March.

Dr Srivastava was originally given planning consent by Milton Keynes Council to demolish and then enlarge his single storey home in Portland Drive in 2017.

Documents seen by MailOnline reveal that further work had taken place on 1 November, 2018. The work was then completed on 17 December 2018.

The declaration however, was only signed on 18 January 2019. It later emerged the new building has deviated from the approved designs.

Dr Manoj Srivastava (pictured) faces angry calls to demolish his new, two-storey mansion

Dr Manoj Srivastava (pictured) faces angry calls to demolish his new, two-storey mansion 

It has a floor area 22sqm (4.9 per cent) bigger than permitted and a steeper roof which features a 40 degree rather than 30 degree pitch.

It also emerged that builders had deviated from the approved front elevation design and had a bigger than permitted garage.

‘The design and access statement claimed: ‘At the proposed building would have a ground area of approximately 426 metres squared within the sire area of approximately, 1507 metres squared, it is deemed that the proposed would not result in overdevelopment of the site. 

‘The proposed roof height of 8.67 metres, while high, is not significantly higher than the ridgelines of other two storey houses in the area which have estimated heights of 8-8.5 metres.’ 

Comments from neighbours regarding scale had been assessed and approval was granted however the structure deviated from the plans in some areas. 

‘This was investigated by planning enforcement. This retrospective application is the result. It is acknowledged that there have been shortcomings on the part of the contractor (including in relation to site conditions) and the as-built deviations.’

The image above shows builders carrying work out on the property and tools are seen outside

The image above shows builders carrying work out on the property and tools are seen outside 

The home of Dr Manoj Srivastava in Milton Keynes which faces being knocked down after it was built without the correct permissions

The home of Dr Manoj Srivastava in Milton Keynes which faces being knocked down after it was built without the correct permissions

Documents obtained from the council website show the different levels of the property

Documents obtained from the council website show the different levels of the property 

The entrance gates to the property were also found to be wider than approved and there was deviation from the materials, size and position of doors and windows.

Dr Srivastava’s agent Isaak Jackson, of Essex-based Method Studio, said there have been ‘shortcomings on the part of the contractor’.

Council planning chiefs served an enforcement notice regarding the floor area and roof and a retrospective planning application from Dr Srivastava was later refused.

During a heating planning meeting he claimed he faced racism and had been subjected to ‘atrocities’ and ‘racial slurs’ claiming he was being bullied and harassed.

Dr Srivastava told the committee at a previous meeting: ‘Since we moved into Willen we have been subjected to derogatory comments on Facebook..

The above documents shows how tall the property is. Residents say it 'sticks out like a sore thumb'

The above documents shows how tall the property is. Residents say it ‘sticks out like a sore thumb’

‘There have been racist slurs. This is nothing but bullying tactics and harassment.’

One of the local residents who have complained about the property is Mrs Fran Banfield.

She said: ‘It does not look like a home and in fact looks more like a commercial property which does not sit well within the surrounding homes.

‘It is extremely large and imposing in a negative way.

‘Unlike the surrounding properties, which have all been built during the past 30 years or so, this building is disproportionately large given the plot of land it occupies.

A picture from a neighbours fence shows how large the £1 million property is

A picture from a neighbours fence shows how large the £1 million property is

Neighbours have questioned by planning permission was given for the home in the first place

Neighbours have questioned by planning permission was given for the home in the first place 

‘The roof line is very high and although planning was given for a two storey dwelling it is abundantly clear that this property extends to three floors.

‘Unlike most other houses in the Willen district, which sit comfortably in the landscape and have a continuity of materials, proportion and style, this property sticks out like a sore thumb and could well be a mini-hotel or office building.’

Another neighbour, David Tyler said: ‘How planning permission was given for this monstrosity is beyond comprehension.

‘I’m not a builder, architect or a planner but you don’t need to be an expert. The adjoining neighbours have lost all their privacy.

‘They have gone from not being overlooked at all to living in a goldfish bowl, given the height of the building and the vast number of windows.’

Another said the building has ‘no resemblance to the original planning application.’

Some neighbours are so angry they have called for the house to be completely demolished.

A special meeting of Milton Keynes Council’s development control committee last Monday rejected calls to withdraw and rethink enforcement action- but failed to make a final decision.

Instead, the committee decided by nine votes to two to delegate powers to officers, in consultation with the chairman and two vice-chairmen to decide what to do.

Dr Srivastava has appealed to the Government over enforcement notices, and a refusal of planning permission.

The government’s planning inspectorate has now intervened and has told the council that errors in one of the notices make it null and void in an unprecedented letter.

A public inquiry is due to start on March 11.

Dr Srivastava confirmed the matter was ongoing but said he would not comment further without speaking to the firm representing him.

He said: ‘I need to speak with the people who represent me.’

The doctor is a registered NHS ‘interventional radiologist’ who has worked at Queen’s Hospital, Romford, Essex.

The council said the first notice was issued on 25 April 2019 and requires the reduction of the roof pitch and height of the dwelling house and the reduction of the rear ground floor extension of the dwelling house, to accord with the approved plans submitted with planning permission.

On the 19 December 2019, another enforcement notice was issued. On the 14th January 2020 a third enforcement was issued.

There are currently three appeals lodged with the Planning Inspectorate.

 



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: